2011 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Jonas Vainauskas- The Manager.

  Jonas Vainauskas – Vilniaus "Lietuvos ryto" buvęs, o gal ir esamas vadovas. Bene ryškiausias komandos vedlys ir vadybininkas Lietuvoje. Tvirtas, sumanus ir kategoriškas. Dažnai tylus, paslaptingas ir įdomus. Dažnai apipintas įvairiausių gandų ir nuomonių. Ekspresyvus, emocionalus, kartais- egoistiškas ir kontraversiškas.

Greičiausiai galima vardinti ir vardinti J.Vainausko savybes. Kiekvienas iš mūsų, nepriklausomai, kurią komandą palaikome, turime savo nuomonę apie "Lietuvos ryto" vadovą. Verta žvilgtelti čia.   

Vieni jį kritikuoja, kiti – giria, treti – peikia, smerkia, o gal ir net garbina. Neabejoju, kad yra nemažai žmonių, (ypač- tarp ''Žalgirio'' fanų) kurie jam pavydi ir norėtų turėti bent dalį to, ką jam pavyko pasiekti (o gal tiesiog gauti).
 
Šįsyk, šiuo straipsniu pasistengsime apibūdinti Joną Vainauską. Iš anksto perspėju, kad mūsų nuomonė gali nesutapti su jūsų, bet priimkite ją tiesiog kaip nuomonę, o ne kaip faktą. Ir nepradėkite tvirtinti, kad viską žinote – straipsnis nupirktas, mums sumokėjo ir pan. – tai būtų absurdiška.


Pirma mintis, kuri lenda į galvą – asmenybės ryškumas. Bandydami prisiminti, ką prisimename apie J.Vainauską, greitai filtruojame jo seną 2006 m. konfliktą Latvijoje su Babrausku (''Jonas nuolat staugė ant Stepo, kai šis metė baudas. Apskritai Vilniaus klubo vadovas atrodė apsvaigęs.Kai po mačo Stepas priėjo pasisveikinti su buvusiais komandos draugais, Vainauskas stūmė jį į nugarą. Stepas vos nepersivertė per reklamos stendus. Atsisukęs jis taip pat stumtelėjo direktorių. Tegul Jonas padėkoja Eurelijui - šis apglėbė Stepą, neleido jam karščiuotis.''- minėjo Tomas Balaišis- Sėkla) , gandus dėl įvairių priklausomybių žalingiems įpročiams (kurių tikrai niekada neturime patys). Prisimename Jono Vainausko žodžius, pasakytus prieš 2010/2011 metų sezoną, kurie sukėlė juoko bangą kone visai Lietuvai...( Prilipdytos visiems žinomos pravardės).


 Pasikapstę smegenyse, galėtume prisiminti daugybę momentų, interviu, pasisakymų, sprendimų. Apie visa tai ir pakalbėkime šiame rašinyje.



Pradėkime nuo pradžių. J.Vainauskui sukako 20 metų ir tėtis Gedvydas, vienas dienraščio "Lietuvos rytas" savininkų, padovanoja jaunuoliui krepšinio komandą.

2000-aisiais metais, kai Jonas sulaukė "dovanos", "Lietuvos rytas" tapo LKL čempionu. Dar kartą tokį rezultatą klubas pademonstravo 2002,2006, 2009, 2010 metais. 2005, 2009 – ULEB taurės čempionas, 2006 ir 2007 – BBL čempionas.

Ar daug pažįstate krepšinio komandos vadovų, kuriems mažiau nei, sakykime, 40 metų? Nenorime šiame rašinyje daug dėmesio skirti J.Vainausko amžiui, tai tiesiog faktas.

Faktas, įrodantis, kad jaunas ir ambicingas 30 metų vadovas gali suburti gana pajėgią Eurolygos komandą, naudodamas nedaug finansinių resursų ir turėdamas ne paties aukščiausio meistriškumo krepšininkus, lyginant su Eurolygos ar Europos taurės turnyro komandomis.


Skirtingai nuo daugelio Lietuvos komandų, J.Vainauskas nebijo dėmesio ir žurnalistų. Jis visada vilki kostiumą, pasisveikina ir niekada neatsisako duoti interviu. Jo komentarai trumpi ir aiškūs, konkretūs ir kategoriški.


Priimta manyti, kad sprendimus Jonas priima pats – iš tiesų, jis, be jokios abejonės, tariasi su valdybos nariais ir su klubu susijusiais asmenimis.

Šio sezono pradžioje nepabijota atleisti blogus rezultatus rodžiusio Draženo Anzulovičiaus, Jonas Vainauskas suteikė šansą jau prie komandos vairo anksčiau stovėjusiam Aleksandrui Trifunovičiui. Jo vedami vilniečiai Eurolygos Top-16 etape žaidė gerai: rezultatas 3-3, nugalėti tokie varžovai kaip Atėnų ''Panathinaikos''(Eurolygos čempionas), Vitorijos ''Caja Laboral'', bet šiek tiek pritrūko sėkmės, kad komanda spėtų įšokti į ketvirtfinalio traukinį. Tačiau vėliau, po sensacingų pralaimėjimų BBL pusfinalyje  Rygos VEF'ui ir LKL pirmenybėse- Prienų ''Rūdupio'' ekipai, buvo atleistas ir Trifunovičius. Prie vairo stojus Dariui Maskoliūnui, komandos rezultatai šiek tiek pagerėjo, tačiau LKL finalas buvo pralaimėtas Kauno ''Žalgiriui'', serija 4-1 .


Sprendimai pakeisti trenerius dažnai priminė TV serialo personažą daktarą House‘ą – tvirtas, kategoriškas, priimantis sunkiai paaiškinamus ar argumentuojamus sprendimus, tačiau visada suprasdamas, kas, kaip ir kodėl daroma.


Žinoma, kad 2008 metais J.V. pasitraukė iš pareigų, užleisdamas vietą Martynui Purliui.  J.Vainausko žingsnį "atsitraukti" galima būtų vertinti įvairiai, tačiau mano versija remiasi marketingu – viena stipriausių J.Vainausko, kaip vadovo, pusių. Šiuo metu jis- valdybos pirmininkas.
 
 Yra žinoma, kad J.Vainauskas ir toliau dirba savo kabinete, susitinka su agentais, pasirašo sutartis ir tik po to informuoja M.Purlį.  

                                               
                                                                Garsiosios frazės

1. „Mano manymu, jie absoliučiai neturi supratimo, ką daro. O leisti pinigus taip, kaip jie leidžia, yra nusikaltimas prieš žmogiškumą“   (Taip, ''Žalgiris'' tikrai ''nežino ką daro''- laimėjo LKL pirmenybes, išsaugojo visus lietuvius, pasirašė sutartį su Robertu Javtoku ).

2. „Kai ateis laikas laimėti savo taures, beveik galiu jums pažadėti, kad mes jas laimėsime. Nes šiais metais esame visa galva geresni už tas komandas, kurios bandys mums priešintis.“ ( O taip, rezultatai kalba patys už save, žodžiu čia tas pats kas ''Barcelona nugalėjo Lakers, o Lietuvos Rytas nugalėjo Barceloną, reiškia Rytas stipriausia pasaulio komanda).

3. ''Mes norime laimėti tai, kas mums svarbu. Tie titulai prasidės vasario mėnesį – Lietuvos krepšinio federacijos taurė, Baltijos lyga, Lietuvos lygos finalai. Tada mes turime laimėti, o visose rungtynėse, kurias žaisime dabar, turime atrodyti respektabiliai, nes mes – „Lietuvos rytas“." ( Pralaimėjimai LKL ir LKL finalo serijos metu dar nieko nereiškia, nes Rytas nenori parodyti tikrojo pajėgumo, jie laimės tada kada reikės- Eurolygos atrankos turnyre, į kurią abejoju ar pateks su tokiais žaidėjais, kuriuos turi.)

4. "Manau, kad ši „Lietuvos ryto“ komanda yra pajėgi ne tik žaisti „Top 16“ (etape), bet ir ten varžytis dėl patekimo į Finalo ketvertą“.  ( Jonas sakė, Jonas žinojo, matyt naudojosi savo ekstrasensinėm galiom ir būrė iš miltų).


Yra dalykų, apie kuriuos susimąstome, yra dalykų, kuriuos matome savaip, tačiau niekada negali žinoti, ar tavo vizija tikrai yra teisinga.  Jono Vainausko atveju yra taip pat. 


Panaudotas pavyzdys iš krepšinis.net portalo.

9 komentarai:

  1. Pasisekė jam žiauriai, kad turi įtakingą tėvuką. Tokio jauno amžiaus pradėjo klubą valdyt, čia jau pavydžiu :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Muhahaha :DD Myltai po nosim ? :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reiktu toki pati straipsni apie romanova parasyt, tas irgi ne ka neatsilieka.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jo... fainuolis. Geriausiai, kad po 2011 finalu i psichushke su tramdomais marskiniais atgabeno. Pradejo sau kojas pjaustyt, matyt milteliu per daug is nuoskaudos pavartojo. Na nieko, kadangi pats tevukas ji ten ikiso, tai teks nemaziau menesiuko pagal visas taisykles priverstinai pagulet. O tada isejes ir kupinas nauju jegu prades ruostis kitam sezonui.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Raudonosios padlos sunelis narkomanas

    AtsakytiPanaikinti
  6. Trifunovičius buvo atleistas ne po pralaimėjimo „Rūdupiui“, o po tragiškų BBL finalų

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tas pralaimėjimas rūdupiui irgi prisidėjo prie to kad triufelis skristų lauk

    AtsakytiPanaikinti
  8. Is Durkes jau paleido... dabar "reabilitacija" priklausomybese... :)

    AtsakytiPanaikinti